24 Kasım 2014 Pazartesi


                               REFLEKS NEDİR

Herhangi bir uyartı karşısında düşünülmeden, çok ani bir şekilde verilen tepkiye refleks diyoruz. REFLEKS NASIL OLUŞUR? Sıcak bir şeye dokunduğumuzda vücudumuz beyinin gösterebileceği tepkiden daha hızlı hareket eder. Derideki ufacık alıcılar sıcaklık duyusunu (yada başka zarar vericinin uyartısını) tespit eder ve sinirler yoluyla hemen omuriliğin ganglion denen bir sinir düğümüne haber gönderir. Gangliondan iki haber iletisi çıkar. Biri omurilikten beyine gider ve muhtemel tehlikeyi haber verir. Cevap iletisi kaslara ulaşır ve birdenbire büzülmesine ve hızla elimizi geri çekmemizi sağlar. Parmağımızın yandığını anladığımız ve beynimiz acıyı tespit ettiği zaman elimiz tehlikeden uzaktadır. Bu bir istemsiz harekettir, bu hareketi oluşturan işleve refleks yayı denir. Refleks yayı vücut savunmasının önemli bir mekanizmasıdır. Örneğin gözümüzün nazik yüzeyi "göz kırpma refleksi" ile korunur. 




Omurilik refleksleri kalıtsaldır ve ikiye ayrılır:
·         Doğuştan gelen refleks
·         Sonradan kazanılan refleks
Doğuştan (Kalıtsal) Refleks
·         Doğuştan gelir, sonradan kazanılmaz.
·         Aynı türün bireylerinde görülür.
·         Bu refleksler omuriliğin kontrolündedir.
Öksürme, hapşırma, iğne batan ve ateş değen elin çekilmesi, göz kapağının kırpılması, çocuktaki emme davranışı, hapşırınca gözün kapanması.
Sonradan (Şartlı) Refleks
·         Sonradan öğrenmeyle oluşur.
·         Bireyden bireye farklılık gösterebilir.
·         Örneğin bisikletin sürmeyi öğrenirken, öğrenme işlevi beynin kontrolündedir. Ancak her gün bisiklet sürerek bu davranışı alışkanlık haline getiririz. O zaman davranış omuriliğin kontrolüne geçer.
K-3
Refleks nasıl ölçülür
En basit bir refleks vücudumuzdaki 12 milyar nöronun yalnız üçü ile olur. Herhangi bir sinirhücresi bir uyarı alınca bir sinir düğümüne bağlı olan aksonu boyunca bir uyartı haberi gönderir. Uyartı buradan bir motor sinire haber ileten omurilikteki ilgili nörona geçer. Motor nöron, vücudun uygun bölgesine gerekli cevabı ileterek kasları harekete geçirir ya da durdurur. Günlük yaşamımızda, sıcak bir yüzeye dokunduğumuz ya da vücudumuza bir iğne battığı zaman, ilgili refleks yayı, beynin yardımı gerekmeden elimizi çekmemizi sağlar. Bütün bilgiler omurilik tarafından cevaplandırıldığı için kaslar hemen harekete geçebilir. Çok az sonra da deride bulunan acı alıcıları beyine haber ulaştırır ancak bu ana kadar kaslar gerekli hareketi zaten yapmış olurlar. Acının önlenmesi sağlanırken oldukça karmaşık hareketler gerektiği için, normal olarak üçten pek fazla nöron bu işleve katılmıştır. Diz kapağı altındaki kas kirişine vurulduğunda aynı refleks yayı meydana gelir. Burada kasa yapılan basıncı ölçen alıcılar omuriliğe yanlış bilgiyi iletir, omurilikten gelen emirle ayağın ani bir fırlama hareketi yapmasına neden olur.k-4
Sinir sistemi nedir?
Sinir Sistemi veya Sinir Ağı, canlıların içsel ve dışsal çevresini algılamasına yol açan, bilgi elde eden ve elde edilen bilgiyi işleyen, vücut içerisinde hücreler ağı sayesinde sinyallerin farklı bölgelere iletimini sağlayan, organların, kasların aktivitelerini düzenleyen bir organ sistemidir
Beyine sahip sistemi düşünce ve duygu üretmez veya iletmez. Süngerler dışında tüm çok hücreli hayvanlarda bulunur. Beyin insan vücudunun en önemli organlarındandır. Sinir sisteminde bulunan hastalıklar; menenjit, şizofreni, alzheimer hastalığı, kortikal görme bozukuluğu, parkinson, epilepsi (sara), Multiple skleroz (MS) bunlar sinir sisteminde bulunan bazı hastalık çeşitleridir. Sinir sistemi iki bölümden oluşur merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi.
MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ: Beyin ve omurilikten oluşur.
BEYİN:  Vücudumuzun öğrenme, hafıza ve yönetim merkezidir.
·        Duyu organlarından gelen bilgileri değerlendirir.
·        Konuşma ve istemli hareketlerimizin gerçekleşmesini sağlar.
·         Acıkma, susama uyku ve uyanıklık gibi olayları düzenler.
·        Kan basıncımızı ve vücut sıcaklığımızı ayarlar.
·        Merkezi sinir sistemimizdeki diğer organların yardımıyla organlarımızın ve sistemlerimizin düzenli çalışmasını sağlar.k-6

Çevresel sinir sistemi
Çevresel sinir sistemi, beyin ve omuriliği vücudun diğer organlarına bağlayan sinirlerden oluşur. Bu sinirlerden 12 çifti beyinden, 31 çifti omurilikten çıkarak kollara ayrılır. Beyinden çıkan sinirler baştaki duyu organları, kaslar ve salgı bezleri ile bağlantılıdır. Bunlarda vagus siniri iç organlarla bağlıdır.

Omurilikten çıkan sinirler duyu ya da motor sinirlerdir. Her bir omurilik siniri, ön ve arka kök olmak üzere iki kökün birleşmesi ile oluşur. Ön kök motor, arka kök duyu sinirlerinden oluşmuştur. Kökler omurlar arası delikte birleşerek tek sinir halinde çıkar. İnsandaki en büyük sinir çifti, bacaklara giden siyatik sinirleridir.

OTONOM SİNİR SİSTEMİ VE HİPOTALAMUS

Korktuğumunda kalp hızımız ve solunumumuz hızlanır ve yüzeyelleşir, ağzımız kurur, kaslarımız gerginleşir, avuç içlerimiz terler, ve belki koşmak isteyebiliriz. Bu vücutsal değişikliklere otonom sinir sistemi aracılık eder. Otonom sinir sistemi kalp kası, düz kas ve dış salgı bezlerini kontrol eder.  Hipotalamus, iç ortamın sürdürülmesi olan hemostasizi sağlayacak vücutsal yanıtları düzenler. Hipotalamus, otonom sinir sistemi, endokrin sistem ve motivasyonla ilişkili nöral sistemle ilgilidir.
k-8
Otonom Kontrol Merkezleri
• Hipotalamus
• Su dengesi
• Sıcaklık
• Açlık
• Pons
• Soluma
• Kalp
• Damar çapı
• Medulla
• Soluma merkezleri k-9
Reaksiyon tanımı
Kasa gelen bir uyaranın sinirler yoluyla merkezi sinir sistemine ulaştırılması ve burada karar oluşturarak (emir olarak) tekrar sinirler yoluyla kaslara iletilmesi ve kasların ilgili emir doğrultusunda harekete geçmesidir. Uyaran, görme, dokunma ve işitme ile ilgili olabilir. Reaksiyon, bilinçli olarak gösterilen (ortaya çıkan) bir tepkidir. K-9
 Reaksiyon zamanına etki eden faktörler şu şekilde özetlenebilir;
1-Uyaran çeşidi.
2-Uyaranın yoğunluğu
3-Uyaranların sayısı
4-Peşi sıra gelen uyaranlar arasındaki zaman
5-Hazırlık uyaranı
6-Ön periyot
7-Ön periyot sırasındaki konsantrasyon
8-Çalışmanın rolü
9- Sporcunun yaşı ve koşulları              
k-10

   Reaksiyon Zamanı + Dokunma Testi: Denek bir reaksiyon süresi testini yapmaya çalışırken aynı anda dokunarak yapılması gereken bir testi de yapar.
·      Bütün testlerde kullanıcı ihtiyacına göre çeşitli parametreleri ayarlayabilirsiniz. Bu parametreler şunlardır: Uyarıcı Seçimi, Reaksiyon Yöntemi, İpucu Türü, İpucu Uzunluğu, Hata Türleri, Tepki zaman aşımı ve Rastgele sunum.
Uyarıcılar (Stimulus)
·       9 adet Üç renkli ışıklar
·       Yüksek ses veya düşük ses
·       Rastgele veya sabit sunum
·       10 adet iç ve dış etkin noktaları olan hassas dokunmatik tuşlar

Reaksiyon / Hareket Tuşları
·         Üç renkli ışık
·         Yüksek ses veya
·         Düşük

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder